Blog magyarul tanulóknak - Blog for learners of Hungarian

Egy kis magyar

Egy kis magyar

Mi ez? Az érettségi

KÖNNYŰ

2017. május 19. - egykismagyar

                              PDF-formátum ITT.

Magyarországon a diákok a gimnázium vagy a középiskola végén, 18 éves korukban vizsgát tesznek, ez az érettségi. Minden diáknak 4 kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott tantárgyból kell vizsgázni az utolsó év végén.

Két szint van, a nehezebbet (emelt szint) azok a diákok választják, akiknek a tantárgy az egyetemen vagy a főiskolán fontos lesz. Például aki mérnök akar lenni, matematikából vizsgázik emelt szinten. Néhány szakhoz viszont kötelező, például biológiából és kémiából is a nehezebb vizsgát kell letenni, ha valaki állatorvos szeretne lenni.

A vizsgának két része van, az írásbeliket májusban tartják. Minden tantárgyból más-más nap van az írásbeli, az első héten hétfőn irodalom, kedden matematika, szerdán történelem, csütörtökön angol, pénteken német vizsga van, a következő hetekben pedig a választható tárgyak jönnek. A vizsgák körülbelül 4 órásak és az ország összes iskolájában ugyanazt a feladatlapot kell megoldani.

Az érettségiző diákok a tanév végén, júniusban szóbeliznek, minden tantárgyból egy napon kell vizsgázni. A diákok általában nagyon félnek, mert ilyenkor 5-6 tanár előtt kell beszélni. Minden tantárgyhoz körülbelül 20 tétel van, ezekből kell húzni egyet, majd erről beszélni.

A diákok számára ez nehéz időszak, egyrészt mert a jó egyetemekre csak jó eredményekkel lehet bekerülni, másrészt mert az érettségi a gyerekkor végét is jelenti.

pexels-photo.jpg

Kép: Pexels

  • kötelező – valami, amit muszáj csinálni
  • szabadon választott – itt: az 5. tantárgy, ezt a diák határozza meg
  • tantárgy, -ak, -at, -a – téma az iskolában, például matematika, biológia, irodalom
  • szint – valaminek a nehézsége
  • szak, -ok, -ot, -ja – egyetemi képzési program, lehet alap  ̴ (BSc/Ba) vagy mester  ̴ (MSc/MA)
  • írásbeli, -k, -t, -je – vizsga, ahol írni kell
  • megold vmit – megcsinál egy feladatot
  • szóbeli, -k, -t, -je – vizsga, ahol beszélni kell
  • tétel, -ek, -t, -e – téma
  • időszak, -ok, -ot, -a – valamilyen hosszú idő
  • eredmény, -ek, -t, -e – jegy, a diákok egy tesztre vagy vizsgára kapják (Magyarországon 1-5, az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb)

A bejegyzés trackback címe:

https://egykismagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8212505245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása