Blog magyarul tanulóknak - Blog for learners of Hungarian

Egy kis magyar

Egy kis magyar

60 éves és még mindig imádjuk – a Sport szelet

KÖNNYŰ

2017. szeptember 08. - egykismagyar

                              PDF-formátum ITT.

Egyik kedvenc csokink, a Sport szelet már 60 éves is elmúlt. De hogyan indult a történet? És hogyan készíthetjük el otthon?

A Sport szelet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitására készült. A 25 g-os rumos-kakaós étcsokoládékat kézzel készítették, majd alufóliába és zöld színű papírba csomagolták. A csomagoláson 1960-tól 1993-ig egy diszkoszvető is szerepelt, nem más, mint Széchényi József, aki 4. helyezést ért el az 1960-as római olimpián.

sport_eredeti.jpg

szechenyi_jozsef_sport_szelet.jpg

A Sport szelet régi csomagolása és Széchényi József, diszkoszvető olimpikon. Képek forrása: index.hu, Magyar Sportmúzeum

A Sport szelet 25 g-os verziója ma is kapható, és a csomagolása is nagyon hasonlít az eredetire - de 2004 óta már nem Budapesten, hanem Szlovákiában, Pozsonyban (Bratislava) gyártják. Az éhesebbek normál, XL és XXL méretet is választhatnak, utóbbi kétszer akkora, mint az eredeti volt. A mostani gyártó a Mondelez Hungária Kft. szerint évente 46 millió darabot adnak el belőle, azaz kb. 1800 tonna Sport csokit eszünk meg egy évben.

sport_mai.png

                                                            Így néz ki a Sport szelet ma. Forrás: Sport szelet

Jó hír az édesszájúaknak, hogy a Sport szelet otthon is könnyen elkészíthető, ráadásul sütni sem kell! Íme a recept:

Hozzávalók:

  • fél kg natúr darált keksz
  • 25 dkg* vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 15-20 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaópor (10-20%-os, Magyarországon „holland kakaópor” néven ismerjük)
  • egy kevés rum vagy rumaroma
  • 1 tábla jó minőségű csokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A vajat, a tejet, a cukrot, a kakaóport és a rumot egy edénybe tesszük és melegíteni kezdjük. Amikor a vaj és a cukor elolvadt, belekeverjük a kekszet, aztán az egészet kibélelt formába tesszük és egy kanállal vagy a kezünkkel egy kicsit lenyomkodjuk. A tábla csokit az olajjal együtt felolvasztjuk és a kakaós-kekszes édesség tetejére öntjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni és kész is.

*A magyar receptekben a mennyiségeknél nem grammot (g) hanem dekagrammot (dkg) használunk. 10 dkg = 100 g

hazi_sport_szelet.JPG                 Házi készítésű Sport szelet. Forrás: femcafe.hu

 

Források: Sport szelet, Wikipédia, Testnevelési Főiskola

  • megnyitás, -t, -a – ünnepség, pl. amikor először használnak egy épületet
  • csomagolás, -ok, -t, -a – papír vagy műanyag, ebben van pl. a csokoládé
  • diszkoszvető, -k, -t, -je – sportoló, aki egy lapos, kerek tárgyat (a diszkoszt) próbálja minél messzebb dobni
  • 4. helyezést ért el – a 4. lett
  • utóbbi – az utolsó, amiről beszéltünk
  • édesszájú – olyan ember, aki nagyon szereti az édességet
  • ráadásul – és még
  • darált – nagyon kis darabokra vágott étel, pl. hús is lehet
  • evőkanál, -kanalak, -kanalat, -kanala – olyan kanál, amivel levest eszünk
  • tábla – itt: 100 g-os
  • edény, -ek, -t, -e – ebben főzünk levest vagy tésztát
  • el|olvad – folyékony lesz, pl. a jég, ha túl meleg van
  • bele|kever vmit mibe – valamit tesz az ételbe
  • kibélelt forma – olyan forma, amibe fóliát vagy sütőpapírt tettünk
  • fel|olvaszt vmit – melegít valamit, amíg az folyékony lesz
  • le|nyomkod vmit: nyomkod.png

A bejegyzés trackback címe:

https://egykismagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9712812600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása