Egyik kedvenc csokink, a Sport szelet már 60 éves is elmúlt. De hogyan indult a történet? És hogyan készíthetjük el otthon?
A Sport szelet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitására készült. A 25 g-os rumos-kakaós étcsokoládékat kézzel készítették, majd alufóliába és zöld színű papírba csomagolták. A csomagoláson 1960-tól 1993-ig egy diszkoszvető is szerepelt, nem más, mint Széchényi József, aki 4. helyezést ért el az 1960-as római olimpián.
A Sport szelet régi csomagolása és Széchényi József, diszkoszvető olimpikon. Képek forrása: index.hu, Magyar Sportmúzeum
A Sport szelet 25 g-os verziója ma is kapható, és a csomagolása is nagyon hasonlít az eredetire - de 2004 óta már nem Budapesten, hanem Szlovákiában, Pozsonyban (Bratislava) gyártják. Az éhesebbek normál, XL és XXL méretet is választhatnak, utóbbi kétszer akkora, mint az eredeti volt. A mostani gyártó a Mondelez Hungária Kft. szerint évente 46 millió darabot adnak el belőle, azaz kb. 1800 tonna Sport csokit eszünk meg egy évben.
Így néz ki a Sport szelet ma. Forrás: Sport szelet
Jó hír az édesszájúaknak, hogy a Sport szelet otthon is könnyen elkészíthető, ráadásul sütni sem kell! Íme a recept:
Hozzávalók:
- fél kg natúr darált keksz
- 25 dkg* vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 15-20 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaópor (10-20%-os, Magyarországon „holland kakaópor” néven ismerjük)
- egy kevés rum vagy rumaroma
- 1 tábla jó minőségű csokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A vajat, a tejet, a cukrot, a kakaóport és a rumot egy edénybe tesszük és melegíteni kezdjük. Amikor a vaj és a cukor elolvadt, belekeverjük a kekszet, aztán az egészet kibélelt formába tesszük és egy kanállal vagy a kezünkkel egy kicsit lenyomkodjuk. A tábla csokit az olajjal együtt felolvasztjuk és a kakaós-kekszes édesség tetejére öntjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni és kész is.
*A magyar receptekben a mennyiségeknél nem grammot (g) hanem dekagrammot (dkg) használunk. 10 dkg = 100 g
Házi készítésű Sport szelet. Forrás: femcafe.hu
Források: Sport szelet, Wikipédia, Testnevelési Főiskola
- megnyitás, -t, -a – ünnepség, pl. amikor először használnak egy épületet
- csomagolás, -ok, -t, -a – papír vagy műanyag, ebben van pl. a csokoládé
- diszkoszvető, -k, -t, -je – sportoló, aki egy lapos, kerek tárgyat (a diszkoszt) próbálja minél messzebb dobni
- 4. helyezést ért el – a 4. lett
- utóbbi – az utolsó, amiről beszéltünk
- édesszájú – olyan ember, aki nagyon szereti az édességet
- ráadásul – és még
- darált – nagyon kis darabokra vágott étel, pl. hús is lehet
- evőkanál, -kanalak, -kanalat, -kanala – olyan kanál, amivel levest eszünk
- tábla – itt: 100 g-os
- edény, -ek, -t, -e – ebben főzünk levest vagy tésztát
- el|olvad – folyékony lesz, pl. a jég, ha túl meleg van
- bele|kever vmit mibe – valamit tesz az ételbe
- kibélelt forma – olyan forma, amibe fóliát vagy sütőpapírt tettünk
- fel|olvaszt vmit – melegít valamit, amíg az folyékony lesz
- le|nyomkod vmit: