Blog magyarul tanulóknak - Blog for learners of Hungarian

Egy kis magyar

Egy kis magyar

A majki remeteség

NEHÉZ

2017. június 08. - egykismagyar

                              PDF-formátum ITT.

A Vértes fái között, kis tó mellett fekszik a majki remeteség. Az 1733-ban alapított kamalduli rend épületei mai állapotukban, félig helyreállítva, félig romokban többet mesélnek, mint egy történelemkönyv.

A remeteélet

A kőfalak mögött, a tizenhét cellaház lakói, a kamalduli szerzetesrend barátai magányosan éltek. Némasági fogadalmat tartottak, böjtöltek, kis kápolnaszobájukban imádkoztak. A magas fallal elkerített apró kertekben gyógynövényt termesztettek. A cellaház egyik falába forgatható ablakot vágtak, itt kapták az ételüket. Ha megbetegedtek, az ablakban égő gyertya jelezte, a szerzetes segítséget kér.

Fejüket borotválták, szakállukat hosszúra növesztették. Évente mindössze kétszer jöttek ki házaikból, karácsonykor és a húsvétkor. Ilyenkor közös ebéden találkoztak a rend többi tagjával, a laikus testvérekkel. Beszélhettek volna, de sokan ekkor sem szólaltak meg.

A rend

A kamalduli szerzetesrendet Romuald, lombardiai herceg alapította 90 éves korában. A história szerint Romuald százhúsz évet élt, és halála után szentté avatták. A rend tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, ennek elérése érdekében magányosan, elmélyülten éltek. "Fehér barátoknak" is nevezték őket, ruhaviseletük miatt. 

A néma remetéket gróf Esterházy József hívta Majkra 1733-ban. A gróf testvére, Esterházy Antal a vesztes szabadságharc után Párizs mellett, az ottani kamalduli kolostorban talált menedékre. Ezt akarta meghálálni az itthon maradt Esterházy-testvér. Így Magyarországra hívta és a rendnek adta majki birtokát, földet, erdőt, halastavakat, malmokat.

A majki kolostor működése nem volt hosszú életű. Alig negyven évig éltek itt szerzetesek. Miután II. József több más szerzetesrenddel együtt a kamalduli rendet is eltörölte, a remeteség 1784-ben elhagyatott lett. A templomot villámcsapás érte, romos állapotba került.

cam02619.jpg

Fotó: egykismagyar.blog.hu

Az épületek sorsa

Később a birtokot bérbe adták, a kolostorépületben két pesti kereskedő posztómanufakturát létesített. A birtok aztán visszakerült az Esterházyakhoz. Az 1800-as évek derekán vadászkastéllyá alakították át, díszes angolkerttel, a tavon fürdőházzal. Ez lett a család téli lakhelye. A cellaházak lakója a cselédség lett.

1945-ben az ideérkező orosz csapatok ládákban, szekrényekben hordták ki a mozdítható értékeket. Az Esterházy-család a tizenhármas cellalakásban talált menedékre. A gróf, Esterházy Móric és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe menekültek. Felesége, Esterházy Móricné született gróf Károlyi Margit és Emma testvére másként döntöttek, maradtak. A tábori kórházban sebesülteket ápoltak, a háború után napszámoskodtak, Oroszlányba jártak gyári munkára. Az itteniek még ma is emlékeznek a két idős hölgyre, akik a cellaházban éltek egészen 1973-ig, halálukig.

A sokat megélt remeteség aztán volt alkotóház, úttörőtábor, munkásszálló… közben az állapota folyamatosan romlott. A Műemléki Felügyelőség 1962-ben fogott a helyreállításhoz, ami még ma sem ért véget.

Látogatás

A rendnek a majkihoz hasonló kolostora Olaszországban és Lengyelországban maradt fenn. A lengyel remeteség falai között még ma is élnek a fehér barátok.

A majki épületben ma múzeumot találunk, de szállást is foglalhatunk a felújított cellaházak valamelyikében. Közel 10 cellaházat alakítottak át szállássá, melyek 4 és 6 személyesek. 
A házak a XXI. századi igényeknek megfelelően jól felszerelt konyhával, hideg és meleg vízzel, ágyneművel várják a pihenni vágyókat. Természetesen a hely szelleméhez alkalmazkodva nincs tévé és rádió.

A majki kamalduli remeteségben működik egy csendcella is, ahova az elvonulni, meditálni vágyó vendégeket várják.

Forrás: a majki kolostor honlapja

 

  • remeteség, -ek, -et, -e – olyan épületegyüttes, ahol több remete él
  • kamalduli rend – 1009-ban alapított szerzetesrend, tagjai a lelki tökéletességre törekednek, sem egymással, sem a külvilággal nem érintkeznek; ruhájuk fehér, fejüket borotválják, szakálluk hosszú
  • remete, -’k, -’t, -’je – magányosan, a társadalomtól elvonultan élő vallásos személy, aki a hit megtapasztalásának és elmélkedésnek szenteli az életét
  • cellaház, -ak, -at, -a  – itt: kis, egyszerű épület és a hozzá tartozó kert, ezekben a házakban élnek a rend remetéi
  • barát, -ok, -ot, -ja  – férfi szerzetes
  • laikus testvér, -ek, -t, -e – a rend működését, szükségleteit szolgálja
  • törekszik vmire (töreked-) – mindent megtesz egy cél érdekében
  • menedék, -et, -e – hely, ahol védelmet kaphatunk
  • meg|hálál vmit – jótettet viszonoz, megköszön
  • posztó|manufaktúra, -’k, -’t, -’ja – kis üzem, ahol gyapjúból készült textíliát készítenek
  • cselédség, -et, -e – földbirtokosnál, gazdag családnál dolgozó munkások, szolgálók
  • tábori kórház, -ak, -at, -a – katonai kórház
  • sebesült, -ek, -et, -je – sérült személy
  • napszámoskodik – napi bérért dolgozik a földeken
  • (hozzá)fog vmihez – elkezd, belekezd
  • helyreállítás, -ok, -t, -a – renováció

A bejegyzés trackback címe:

https://egykismagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2412574725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása